Clasice și sofisticate, dar îndrăznețe și individuale, pardoselile de marmură sunt pur și simplu speciale. Pentru a obține astfel de pardoseli în locuința ta, este bine să cauți cât mai multe sfaturi care să te ajute să faci o instalare corectă.
Marmura este o rocă metamorfică care se formează atunci când calcarul este supus la temperaturi mari și la presiunea metamorfismului. Este compusă din minerale carbonate recristalizate, cel mai des întâlnite sunt calcitele și dolomitele.
Marmura în forma sa brută este dură și neclintită. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor și mileniilor de lucru cu această resursă naturală uimitoare, s-au dezvoltat modalități de a transforma o astfel de bucată solidă de piatră în simbolul luxului pentru pardoseli. Sunt văzute peste tot, de la palatele din Grecia antică și Roma până la cele mai apreciate clădiri din lume – și acum în propria ta casă.
În ciuda prezentării lor inițiale ca fiind dure, pardoselile de marmură sunt surprinzător de delicate, necesitând o atingere blândă și finețe în timpul instalării. Deși prețul instalării poate fi redus prin instalarea personală a acestor pardoseli, cu excepția cazului în care ai experiență, cel mai bine este să apelezi la un montator profesionist. Presupune un proces mai dificil, însă îl poți gestiona cu instrumentele, sfaturile și materialele potrivite. Urmează să detaliem câteva sfaturi pentru instalarea pardoselilor de marmură.
Baza trebuie să fie perfect plană, fără denivelări care ar putea interfera cu plăcile de marmură. Dacă nu este plană, poți aplica un compus autonivelant pentru a umple denivelările și a netezi suprafața.
Placile de marmură trebuie instalate peste stratul de bază din placă de ciment, care rezistă la deteriorarea umezelii. Bazele obișnuite din placaj nu sunt potrivite pentru instalarea plăcilor de marmură.
Plăcile de marmură pot fi lipite strâns între ele pentru un aspect ultra-neted sau pot avea goluri între plăci, pe care le umpli cu chit. Dacă alegi modalitatea în care se folosește chit, asigură-te că utilizezi chit neșlefuit, deoarece chitul șlefuit poate zgâria marmura în timpul instalării.
Asigură-te că pardoseala ta de marmură arată luxoasă cât mai mult timp posibil, sigilând plăcile înainte de chituire deoarece le poate păta ușor. Utilizează un burete pentru a aplica un strat subțire de etanșant, iar apoi lasă-l să se usuce complet. Ar trebui să aplici două straturi, deși unele recomandări sunt de până la șase. Cu cât sunt mai multe straturi, cu atât va fi mai puțină uzură a plăcilor de marmură și cu atât poate dura mai mult până la resigilare.
Accesează www.stona.ro și alege din peste 200 de modele de marmură, iar apoi pune în practică aceste sfaturi pentru instalarea pardoselilor de marmură din locuința ta. Suna la 0732 334 434 și un consultant Stona te va ajuta să faci alegerea potrivită.